Η κυβέρνηση αναφέρει πως παρατείνει την ισχύ μέτρων που ίσχυαν για τον Απρίλιο και παράλληλα δρομολογεί μέτρα για το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα όπως έχει αποφασιστεί:
- 1ον. Να συνεχιστεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή.
- 2ον. Να παραταθούν και το Μάιο, οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
- 3ον. Να παραταθεί και τον Μάιο η έκπτωση 40% στα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας και φοιτητικής στέγης για τα παιδιά εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση.
- 4ον. Να εξειδικευθεί, εντός του Μαΐου, η στήριξη συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας που δέχονται τα μεγαλύτερα πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός και οι μεταφορές.
- 5ον. Να στηρίξει τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στην εργασία τους, αξιοποιώντας εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα το νέο πρόγραμμα SURE.
- 6ον. Να επεκτείνει για ένα δίμηνο τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν στο τέλος Απριλίου και παράλληλα να θέσει σε εφαρμογή προγράμματα επανένταξης στην αγορά εργασίας που συνολικά θα καλύψουν πάνω από 135 χιλιάδες ανέργους.
Επίσης, εφαρμόζεται πρόγραμμα κάλυψης των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο. Έχουν ήδη εγκριθεί 5.200 αιτήσεις και είναι σε επεξεργασία άλλες 25.000 αιτήσεις. Τα χρήματα αυτά είναι επιδότηση και όχι νέο δάνειο.
Σχεδιάζεται και θα μπει σε εφαρμογή, στους επόμενους δύο μήνες η δεύτερη φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Ήδη, περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Βρίσκεται σε εφαρμογή -μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας- πρόγραμμα παροχής κεφαλαίου κίνησης έως 500 χιλιάδες ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με επιδότηση του επιτοκίου για τα πρώτα δύο χρόνια. Έχουν ήδη κατατεθεί πάνω από 8.300 αιτήσεις και έχει δεσμευτεί από τις τράπεζες ποσό 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου.
Επιπλέον:
Το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου θα μπει σε εφαρμογή το δεύτερο εργαλείο ρευστότητας, που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Αυτό αφορά την παροχή κεφαλαίου κίνησης μέσω τραπεζών που μπορεί να φτάνει το 25% του ετήσιου τζίρου, ή το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας, με εγγύηση μέχρι το 80% του δανείου.
Αυτήν την εβδομάδα ξεκινούν δύο νέοι κύκλοι ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο: Για τις μικρές επιχειρήσεις με επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ και για τη γενική επιχειρηματικότητα με επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επέκταση των φορολογικών ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων του Αναπτυξιακού Νόμου.
Για τη στήριξη του τουρισμού η κυβέρνηση αναφέρει πως υπάρχουν διαφορετικά στάδια, ότι είναι άλλο το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας και άλλο των εποχικών καταλυμάτων, τα οποία για να ανοίξουν θα πρέπει να πειστούν οι επιχειρηματίες ότι θα έχουν τζίρο, κάτι που εξαρτάται από τις αερομεταφορές. Επ’ αυτού ο κ. Πέτσας επισήμανε πως είναι κρίσιμη η πρωτοβουλία που έχει ανατεθεί στην Κομισιόν να κάνει τη σχετική μελέτη σε κοινοτικό επίπεδο. Ειδικά για την αρνητική στάση ηγετών, όπως η Άγγελα Μέρκελ, για τουρισμό εκτός των συνόρων τους, ο κ. Πέτσας τόνισε πως είναι απαραίτητη η εξομάλυνση των αερομεταφορών με προστασία της δημόσιας υγείας και υπογράμμισε πως η ίδια η ΕΕ έχει θεμελιωθεί πάνω σε τέσσερις ελευθερίες μία εκ των οποίων είναι αυτή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων.
Επιπλέον η κυβέρνηση αναφέρει πως έχει δυναμικό σχέδιο για τη στήριξη εκείνων που υφίστανται απώλεια εισοδήματος. «Αναπτύσσουμε το σχέδιό μας για το Μάιο, υπάρχουν πρόνοιες για τον Ιούνιο. Όσο χρειαστεί θα στηρίζουμε την οικονομική δραστηριότητα με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και απασχόλησης», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σχετικά Άρθρα
- MyBusinessSupport: 1 δισ. ευρώ για τις ΜικροΜεσαίες επιχειρήσεις τον Απρίλιο
- Μέτρα Στήριξης μηνός Απριλίου
- COVID-19: Επιδότηση σταθερών/παγίων δαπανών επιχειρήσεων
- ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Κεφάλαιο κίνησης με διετή επιδότηση επιτοκίου λόγω πανδημίας COVID-19
- ΕΣΠΑ Β. Αιγαίο: 70% ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ψηφιακή αναβάθμιση