ΕΣΠΑ 2016: Χωρίς εγγυητική επιστολή η χρήση της προκαταβολής

ΕΣΠΑ 2016: Χωρίς εγγυητική επιστολή η χρήση της προκαταβολής

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού οικονομίας Αλέξη Χαρίτση σε οικονομική εφημερίδα

Στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2016 (ΕΣΠΑ Τουρισμού 2016 , Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων , Νεοφυής Επιχειρηματικότητα , Ενίσχυση Αυτοαπασχολούμενων ) οι επιχειρήσεις που θα εντάσσονται θα μπορούν πλέον να κάνουν χρήση της προκαταβολής χωρίς να απαιτείται εγγυητική επιστολή ώστε να διευκολύνεται η ρευστότητά τους.

Τα ποσά της προκαταβολής των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για το 2016, ύψους έως 40%, θα κατατίθενται σε λογαριασμό ο οποίος θα αποδεσμεύεται σταδιακά για πληρωμές που αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος.
Αυτά ανέφερε σε συνέντευξή του σε οικονομική εφημερίδα ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για το ΕΣΠΑ για το 2016 Αλέξης Χαρίτσης, ενώ υπενθύμισε ότι οι προσκλήσεις 4 δράσεων του νέου ΕΣΠΑ για το 2016 για τις οποίες έχει γίνει προδημοσίευση από τα μέσα Οκτωβρίου, θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Ο υφυπουργός εστίασε στη σημασία που δίνει το υπουργείο στην απλοποίηση των διαδικασιών. Όπως εξήγησε, δεν θα απαιτείται η κατάθεση όλων των δικαιολογητικών παρά μόνο εφόσον έχει εγκριθεί η ηλεκτρονική αίτηση ενώ όπως είπε «δημιουργείται μηχανισμός ώστε να γίνεται χρήση της προκαταβολής από τις επιχειρήσεις χωρίς να χρειάζεται εγγυητική επιστολή όπως στο παρελθόν. Τα λεφτά της προκαταβολής [σ.σ.: για τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ 2016] ύψους 40% θα κατατίθενται σε λογαριασμό ο οποίος θα αποδεσμεύεται σταδιακά αλλά μόνο για πληρωμές που αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος».

Αναμένουμε οτι η κίνηση αυτή θα λειτουργήσει καταλυτικά για την δημιουργία νέων επενδύσεων και θέσεων εργασίας διότι λύνει τον γόρδιο δεσμό της χρηματοδότησης και των καθυστερήσεων που παρατηρούνταν στο παρελθόν από την έγκριση μέχρι την τελική υλοποίηση.

Με πληροφορίες από: ΣΚΑΪ