HACCP – ISO 22000

HACCP – ISO 22000

assets_LARGE_t_189761_54242875Οι επιχειρήσεις τροφίμων είναι υπεύθυνες ώστε να εξασφαλίζουν την ποιότητα και την υγιεινή των προϊόντων που παράγουν. Η αδυναμία παραγωγής και διάθεσης ενός ασφαλούς τροφίμου μπορεί να έχει ολέθριες οικονομικές συνέπειες για την εταιρεία. Μπορεί να οδηγήσει σε νομικές κυρώσεις είτε από τις Κρατικές Υπηρεσίες είτε από τον ίδιο τον καταναλωτή που κατανάλωσε ένα μη ασφαλές τρόφιμο. Προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσάρεστες αυτές καταστάσεις και να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις απέναντι στο καταναλωτικό κοινό, πρέπει κάθε εταιρεία να αποσκοπεί στην παραγωγή ασφαλών προϊόντων.
Ένα σημαντικό εργαλείο το οποίο βοηθά στην εκπλήρωση του στόχου της ασφάλειας είναι το σύστημα HACCP (Ανάλυση Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου). Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι το σύστημα HACCP παρέχει ξεκάθαρα οφέλη για τις επιχειρήσεις τροφίμων. Πρόκειται για ένα προληπτικό σύστημα, το οποίο εφαρμόζεται στη διαδικασία παραγωγής κάθε τροφίμου και καλύπτει όλα τα στάδια παραγωγής, από την παραλαβή των α΄ υλών μέχρι και την τελική χρήση των προϊόντων από τους καταναλωτές. Το σύστημα HACCP, βασίζεται σε 7 βασικές αρχές, οι οποίες παρατίθενται παρακάτω:
Αρχή 1η: Προσδιορισμός και ανάλυση των πιθανών κινδύνων σε όλα τα στάδια
Αρχή 2η: Προσδιορισμός των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (Critical Control Points), δηλαδή των σημείων της παραγωγικής διαδικασίας στα οποία μπορεί να εφαρμοστεί έλεγχος απαραίτητος για την πρόληψη ή εξάλειψη ή την μείωση σε αποδεκτά επίπεδα ενός κινδύνου για την ασφάλεια των τροφίμων
Αρχή 3η: Καθορισμός των κρίσιμων ορίων τα οποία πρέπει να ικανοποιούν οι παράμετροι των κρίσιμων σημείων ελέγχου
Αρχή 4η: Εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης των κρίσιμων σημείων ελέγχου και των κρίσιμων ορίων τους
Αρχή 5η: Καθορισμός διορθωτικών ενεργειών σε περίπτωση που κάποιο κρίσιμο σημείο ελέγχου παρουσιάσει αποκλίσεις από τα αποδεκτά όρια
Αρχή 6η: Εγκατάσταση συστήματος αρχειοθέτησης και καταγραφής του συστήματος HACCP
Αρχή 7η: Προσδιορισμός διαδικασιών επαλήθευσης οι οποίες βεβαιώνουν ότι το σύστημα λειτουργεί σωστά
Επιπροσθέτως, οι επιχειρήσεις τροφίμων επιβάλλεται να αλληλεπιδρούν και να συμμορφώνονται με τις νομοθετικές απαιτήσεις αναφορικά με τα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων. Το σύστημα HACCP είναι υποχρεωτικό σύμφωνα με τους κανονισμούς ΕΚ 852/2004 και 178/2002 για κάθε επιχείρηση που παράγει, εμπορεύεται ή διακινεί τρόφιμα, ανεξαρτήτου μεγέθους.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη από την εφαρμογή του συστήματος HACCP.
Για την επιχείρηση:
• Βελτιώνεται η εικόνα και αποτελεί σημαντικό εργαλείο μάρκετινγκ
• Λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία
• Αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού
• Βελτιώνονται οι εσωτερικές λειτουργίες της επιχείρησης και αναβαθμίζεται ο χώρος εργασίας
• Επιτυγχάνεται η βέλτιστη κατανομή των πόρων εντός της επιχείρησης και της αλυσίδας τροφίμων που οδηγεί σε
– οικονομοτεχνικά οφέλη,
– μείωση των ελαττωματικών προϊόντων και
– εξάλειψη των περιπτώσεων βλάβης του καταναλωτή

Για τους εργαζομένους:
• Δημιουργεί ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της εργασίας τους
• Παρέχει αίσθημα εργασιακής ασφάλειας
• Συνεισφέρει σε αλλαγή στην κουλτούρα τους και σε δημιουργία κλίματος οργάνωσης
• Αξιοποιείται στο μέγιστο βαθμό το ανθρώπινο δυναμικό

Για τους καταναλωτές:
• Δημιουργεί εμπιστοσύνη στους καταναλωτές και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για την ασφάλεια των τροφίμων που διατίθενται προς κατανάλωση
• Δημιουργεί αξία στον πελάτη
• Εξασφαλίζει πλήρη ανταπόκριση στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους
• Επιτρέπει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των χρημάτων τους

Το σύστημα HACCP επιβάλλεται να εφαρμόζεται, χωρίς να είναι υποχρεωτική η πιστοποίησή του. Σε περίπτωση, όμως, που η επιχείρηση επιθυμεί να πιστοποιήσει το σύστημα HACCP πρέπει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 22000:2005, εξασφαλίζοντας, έτσι, την αποτελεσματικότερη και πιο ολοκληρωμένη εφαρμογή του προτύπου.

Μέσω της εφαρμογής του ISO 22000:2005 πιστοποιείται, από τρίτο μέρος, η παροχή ασφαλών τροφίμων. Παράλληλα, τεκμηριώνεται προς τις αρχές ελέγχου η συμμόρφωση της επιχείρησης με τη σχετική νομοθεσία και της δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχει σε διαγωνισμούς και προγράμματα επιδότησης όπου είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη πιστοποιημένου HACCP.

  Niriis Banner ESPA